BG EN

За трета поредна година Община Малко Търново ще представи на своите граждани и гости автентично изпълнение на обреда  Кукер без маска.


На 17 март 2013 г., когато Православната църква отбелязва Сирни Заговезни, в Малко Търново се провежда Кукеров ден или т.нар. странджански Кукер без маска. Този древен обичай е признат за най-древното проявление на тракийския бог Дионис от редица български фолклористи и изследователи на тракийската древност. Населението, което от хилядолетия живее във вътрешността на Странджа планина е генетически обединено от обща обичайно-обредна система. Това е районът на рупската етнографска група, чиито най-отличителни особености са свързани с два обреда, които не се срещат никъде другаде в България – това са култа към Св. Св. Костадин и Елена в огнения му аспект и старото обредно представление Кукер без маска наричан още Бял кукер. Кукерът без маска или Белият кукер, има своите местни различия от всички други кукерски празници изпълнявани на територията на България. Към него е прикрепено още едно обредно действие наречено Паликош – запалване на кош със слама и неговото прескачане, което гони старите беди и болести и отваря път на новият живот.
Белият кукер е обвързан с християнския празник Сирни заговезни – последният ден преди великденския пост, което пък е обвързано с деня, на който Христос трябва да се роди наново /да възкръсне/. Едновременно с това в деня се кодира определена слънчева фаза. В случая обредността на странджанския кукер се изпълнява в периода на пролетното равноденствие. Кукера е Бога, който в обредната игра умира и възкръсва, като по този начин изиграва края и началото на живота на общността.
Празнуването на Кукерът без маска е част от Живото наследство на Странджа и негово проявление днес е празника, който ни предстои да изживеем. Белият кукер е влизал в домовете и оборите на нашите предци, изпълнявал е древни практики за гонене на злото и е носел благоденствие, здраве и берекет. Предците ни са вярвали, че когато хората забравят своите светци и празници и спрат да ги почитат, то те стават недоволни и отмъстителни, насочват към хората отрицателни въздействия. И обратно – когато са били зачитани с всеобщи празници, са носели на хората дълъг и щастлив живот. 
Ето защо, за Община Малко Търново е истинско удоволствие да отправи покана към хората да присъстват и почетат старото обредно представление „Кукер без маска“. 

Програмата може да видите ТУК

Галерия:

Снимка 1

Снимка 2

Снимка 3