BG EN

Изложбата „40 години тракийска изложба“ гостува в Рим

По повод националния празник на България 3 март, в посолството на България в Рим бе открита документалната експозиция „40 години тракийска изложба по света“, организирана със специалното съдействие на проф. д-р Валерия Фол, преподавател в Университета по библиотекознание и информационни технологии, ръководител на Института за научни изследвания в областта на организацията, управлението и защитата на културно-историческото наследство, Н.Пр.Посланика Марин Райков и  Българския културен институт в Рим.

Изложбата цели да припомни и покаже на по-новото поколение историята на тракийските изложби, обиколили няколкократно света.

Постерите от изложбата показват многобройни документи и снимки от най-ранното представяне на тракийското изкуство и култура по света. Първата изложба датира още от 1974 г. в Париж, когато официално държавата се ангажира с подготовката и организирането на изложбите зад граница.

             

Историята на изложенията се проследява в дипломатически документи, двустранни договори, програми за посещение на официалните делегации и откриване на изложбите, в работни и оперативни документи, непосредствено свързани с техническото осигуряване, застраховането и транспортирането на експонатите, грижата за тяхното опазване и сигурност.

Допълващ елемент към изложбата са копията на някои от тракийските златни съкровища от Рогозем и Панагюрище, изработени от фондация „Трежър“.

При закриване на изложбата постерите ще бъдат дарени на българското неделно училище „Асен и Илия Пейкови” в Рим.

За честванията на националния празник в Рим, концерт пред гостите изнесе музикален състав към Националната гвардейска част.

Източник: Радио Ватикана