BG EN

,,Римски кастел Состра и прилежащите крайпътни станции и съоръжения“

Институт за културно-историческо наследство към Университета по библиотекознание и информационни технологии тази година за първи път организира лятна археологическа практика съвместно с Националния исторически музей /НИМ/, ръководена от доц. д-р Иван Христов и ас. Диана Стоянова, експерт към Института, в практиката участваха студенти от Изследователски клуб към Института. По време на нея бе проучено светилище на тракийския Бог конник, намиращо се край укрепения римски лагер и крайпътната станция Состра в Троянския балкан.
Заместник ръководители на експедицията бяха: докторант Биляна Иванова от /НАИМ при БАН/ и Стилиян Иванов – археолог в музея на Троян. Консултант на проекта е доц. д-р Сергей Торбатов от НАИМ при БАН. По време на своя престой студентите взеха активно участие както в разкопките, така и в цялостния работен процес – почистването, записването и заснемането на откритите артефакти, сред които бяха цели и фрагментирани мраморни оброчни плочки, монети, накити, ритуални върхове на копия, фрагменти от керамични съдове. Освен това имаха възможност да се потопят в работната атмосфера на археологическите проучвания, получавайки допълнителни знания засягаща спецификата на професията „археолог“.
През десетдневния период на обучение, студентите имаха възможност да посетят Историческия музей в град Троян, Троянския манастир и Природонаучния музей в с. Черни Осъм.
В края на практиката студентите посетиха град Ловеч и неговите забележителности, където разгледаха и направиха снимки на средновековната крепост Ловеч, построена през IX-X в. Посетен бе и единственият по рода си на Балканите покрит мост, дело на Колю Фичето. Не бе пропуснат и Регионален исторически музей – Ловеч, посветен на Апостола Васил Левски.

Важна информация:

 В медиите: