BG EN

ЛЕТЕН УНИВЕРСИТЕТ - 2011г.

   „ЛЕТЕН УНИВЕРСИТЕТ ,,СТРАНДЖА ПЛАНИНА И НЕЙНАТА РОЛЯ В ПРЕНОСА НА ЦИВИЛИЗАЦИИ ИЗТОК-ЗАПАД” – ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ” – 2011 г.

 

   Юбилейното десето издание на Летен университет ,,Странджа планина и нейната роля в преноса на цивилизации Изток- Запад” за пореден път събра на едно място известни учени и специалисти в областта на културно-историческото наследство, журналисти и представители на различни институции, както и студенти от Университета по библиотекознание и информационни технологии и Югозападен университет ,,Неофит Рилски”.

   По традиция всяка година Летния университет гостува на двете големи общини –Община Малко Търново (България) и Община Къркларели (Турция), което обуславя едно десетгодишно сътрудничество и приятелство, осъществявано на базата на добрите взаимоотношения. Това допринася за изграждането на положителен образ на България като стабилен партньор в международната културна, образователна и научна политика.

   Може би тук е момента да споменем, че това нямаше да бъде възможно без труда и делото на проф. Александър Фол и неговата съпруга проф. Валерия Фол, които първи разбраха, че общуването в образованието и науката са най-прекия път към изграждането на взаимно доверие между двете Балкански държави и вече в продължение на цяло десетилетие Летния университет играе водеща роля в обучението на студенти демонстрирайки по изключителен начин една блестяща политика за социализация на паметниците на културата в региона и съвременните измерения на обучението по проблемите на културно-историческото наследство.

   В основата на Летния университет е залегнала идеята за проследяването на пътя на траките, които са ни завещали уникално културно-историческо наследство. Светилищата, мегалитите, селищата, херооните са много и навсякъде около нас.   

   В рамките на една седмица групата посети тракийската гробница и могилния  некропол до град Къркларели, Канлъ геджит – неолитно селище, Ашаг пънар селище синхронно на Троя, Кофчаз /долмени и крепост/, където на място с конкретни примери проф. Валерия Фол и проф. Мехмед Йоздоган изнесоха интересна лекция, с която дадоха отговор на много въпроси,  развълнували студентите по време на културно-познавателния маршрут. 

   Едно от незабравимите посещения на някогашното българско село Яна (дн. Кайнарджа), където според някои учени е лагерувал самият Дарий I– проф. Валерия Фол и доц. Валентин Китанов ни разказаха част от историята и легендите на това емблематично място, които му придадоха допълнителна красота и мистичност.

   След четири години някои се завърнахме, други бяха там за първи път! Видяхме един уникален паметник (поне засега), който е между скално-изсечена гробница и долмен. Вероятен прототип на градените гробница с правоъгълен план на гробната камера.

   Посетихме едно необикновено място в град Пинархисар, където отново се докоснахме до скалното светилище Амбаркая. Посещението на тракийския и късноантичен град с римския амфитеатър в град Визе предизвика емоции, които за всички новодошли се изразяваха в купища въпроси, а за постоянните участници в Летния университет в затвърдени знания.

   Обиколката на културните обекти на територията на РТурция продължи с посещение на Салмидесос, където проф. Калин Порожанов обясни историята на това емблематично място и неговото значение при оформянето на културния облик на двете държави, а скалният манастир  ,,Св. Никола” (VІ в.) за пореден път остави тема за дълбоки размисли сред студентите, защото културното наследство е онзи елемент от човешкото съществуване, който може по най-добрия начин да ни научи, кои сме и откъде идваме, на какво сме способни и докъде се простират нашите възможности.

   Посещението на двете български църкви ,,Св. Георги” и ,,Св. Св. Константин и Елена” в град Одрин се е превърнало в традиция през последните няколко години при провеждането на Летния университет. Организаторите и ръководителя на университета проф. Валерия Фол смятат, че това са едни от малкото места, където духа на българина се усеща най-силно през вековете. Обиколката на културните обекти продължи с лекция в Султан Селимовата джамия, където студентите имаха възможност да разгледат архитектурния шедьовър и да се запознаят отблизо с културата и религията на мюсюлманите. И макар различията между нас да са много, не бива да забравяме, че всички сме хора.

   Тази година в програмата беше включен и Музеят на здравето в град Одрин, който през 2004 и 2007 година печели две награди от Европейския съюз за принос в запазване на културното наследство. Музеят на здравето е изключителна сграда, която е преодоляла времето и е надскочила очакванията на посетителите си. Огромното здание впечатлява не само с размери, но и с оригинално подредени експозиции, където тематично подредените фигури създават усещането за една реална и непринудена среда, а в която музиката от преди няколко века , която звучи в отделните стаи допълнително  Музей или място, където човек може да научи

   С това приключи обиколката на културните обекти на територията на Европейска Турция,  но Летния университет продължи с посещения на Исторически музей Малко Търново и тракийския култов комплекс в м. Мишкова нива, който се намира в регион Малко Търново, където на место проф. Валерия Фол изнесе лекция за значението и символиката на този паметник на културата.

   През останалите дни по програма посетихме тракийския некропол в м. Пропада,  тракийското скално светилище в м. Каменска бърчина, с. Визица – параклисът „Св. Илия”, с. Заберново – параклисите на „Св. Дух” и „Св. Георги”, църквата ,,Св. Лука”, където студентите имаха възможност да надникнат в килийното училище и да почувстват духа и атмосферата в която са се обучавали преди повече от 150 години техните предшественици.

   Летният университет продължи с посещение в с. Сливарово, м. Кладарско градище, където през лятото на 2011 г. се проведоха разкопки ръководени от д-р Людмил Вагалински Директор на НАИМ и Ивелина Иванова Директор на Исторически музей Малко Търново. Едно от най-интересните места включени в програмата беше пещерата на ,,Св. Марина” в с. Сливарово, за която се носят легенди, че Светицата се появява под формата на слънчеви зайчета, когато почувства вярата и доброто в хората, а малките бели камъчета и светената вода, която е навсякъде около пещерата носят късмет и здраве.

   Денят приключи с посещение на необикновеното тракийското оброчище Индипасха, където хората и времето са го превърнали в символ на вярата.

   Това са само част от културните обекти в региона, които благодарение на организаторите на Летния университет се превърнаха в истински места на памет. Досегът до културното наследство, лекциите на терен и културно-познавателните маршрути превръщат седмицата в едно истинско пиршество на духа, където амбициите на младите хора, стремежът им към знания в областта на културно-историческото наследство и дългогодишния труд на редица учени, като проф. Александър Фол, проф. Валерия Фол, проф. Калин Порожанов и много др. намират едно общо поле за изява, една среща на поколенията, където всеки един студент чувства дълга да продължи мисията на неговия учител с главно ,,У”. 

Ас. Диана Стоянова

Галерия