BG EN

„Археологически изследвания, теренни обходи и разкопки в област Ямбол. Научно-изследователска дейност в местността Малкото Кале и Парорийския манастир“

През месец юли 2012г. за втора поредна година студентите от Изследователски клуб към Институт за културно-историческо наследство към УниБИТ с Регионален исторически музей Ямбол се проведоха археологически разкопки на Малкото кале край село Воден, общ. Болярово. Доброто партньорство между РИМ Ямбол и ИКИН – УниБИТ в областта на издирването, опазването, проучването, съхранението и експонирането на паметниците на културното наследство в региона дава възможност на студентите да придобият нови знания в областта на културно-историческото наследство.
Тази година студентите разкриха част от вътрешното пространство на средновековната крепост. Сред най-интересните находки на археологическия обект са декоративните украси за корниз, стрели, гривни, сграфито керамика, печат.
В рамките на две седмици, под ръководството на директора на РИМ Ямбол Стефан Бакарджиев и археолозите Явор Русев и Тодор Вълчев студентите преминаха обучение по разкриване, описване и заснемане на части от сгради. Под ръководството на консерватор бяха първично реставрирани някои от откритите съдове. Студентите бяха запознати и с практиките за зазимяване на археологически обект.
През свободното време студентите посетиха с. Стефан Караджово. Те изпълниха обещанието си, дадено миналата година пред местните хора, че ще направят нова табела за ,,Къща–музей Стефан Караджа“. По този начин станаха част от „Заветът на село Стефан Караджово“. Така бе именувана презентацията на Николай Борисов и Цветелина Варадинова представена в „Постерна секция за докторанти и студенти” УниБИТ 2011 г., разказваща за предавенето на историята и културата в с. Стефан Караджово.
Посетена бе и една от най-старите църкви в района ,,Успение Богородично“. Храмът е построен през 1763г. и е обявен за паметник на културата. В него е кръстен видният революционер Стефан Караджа. Студентите бяха радушно посрещнати от местните жители. Те с желание отговаряха на въпроси свързани с историята и културата на селото, разказаха и истории предавани им от поколения, характеризиращи местния бит и обредност на населението.
В края на своя престой, студентите от Изследователския клуб, представиха  извършената от тях проучвателна работа в околностите на с. Воден, както и посещенията на групата в различните обекти на територията на общината под формата на документален филм озаглавен „Търсачи на знания“, пред своите научни ръководители, представители на местни институции, общественици, граждани, общински съветници, кметове и кметски наместници на селищата от общината, административното общинско ръководство, както и председателят на местния парламент Атанас Дженков.

 

Важна информация:

 Галерия

В медиите:

Статия Тунджа инфо

Сайт Община Болярово