BG EN

Изложба летни студентски практики в областта на културно-историческото наследство проведени през лято 2011 г.

 

   През лятото на 2011 г. ИКИН, УниБИТ реализираха проект на тема: ,,Археологически изследвания, теренни обходи и разкопки в областите Малко Търново и Ямбол. Научно-изследователска обработка на музейните фондове на Исторически музей Малко Търново” съвместно с Регионален исторически музей Ямбол и Исторически музей Малко Търново, в който взеха участие студенти от УниБИТ – специалност Информационни фондове на културно-историческото наследство и Информационни ресурси на туризма.

   Исторически музей Малко Търново е един от водещите музей в страната. Създаден през 1983 г., с идеята да се превърне в информационен център за културно-историческото развитие на Странджа. Музеят разполага с четири сгради, в които са разположени различни тематично подредени експозиции. Къщите-музеи са оригинални, типични странджански творби на народните майстори, което ги прави особено ценни за историята на българската архитектура.

   Именно поради тази причина ИМ Малко Търново предостави възможност замузейна фондова работа на участниците в лятната практика, която се състоеше в дигитализирането на музейните фондове на ИМ Малко Търново, изготвянето на рекламно-информационни материали/ брошури, тематично експозиционни планове в електронен вариант, мултимедии и др. По време на лятната практика студентите имаха възможността да обиколят района и да разгледат културно-историческите забележителности, където на место музейните специалисти им обясняваха историята и връзката между отделните паметници на културата.

   Втората половина от лятната практика се проведе на територията на с. Воден, община Болярово, където студентите от УниБИТ съвместно със специалистите от РИМ Ямбол започнаха разкопки на местността Малкото кале. По време на разкопките студентите преминаха обучение в методиката на археологията, обработката на керамика и различни други материали. Беше им показано нагледно, как се разкриват, описват, сортират, рисуват, консервират и реставрират различните видове артефакти. През почивните дни студентите посетиха някои села в региона. Сред тях е с. Стефан Караджово, с. Воден и други, където имаха възможността да разгледат различни паметници на културата.